وکیل آب

وکیل آب

دیوارهای سیل بند رودخانه ها

دیوار سیل بند رودخانه یا دیواره ساحلی و حفاظتی رودخانه دیواره ای است که در کنار رودخانه ها احداث می شود و زمینهای اطراف را از ریزش و تخریب و یا زیر آب رفتن در زمان سیل محافظت می کند از این رو به آنها دیواره های حفاظتی رودخانه نیز می گویند.  جنس این دیواره ها بتنی، سنگ و ملات و یا حتی گابیونی هستند. وجود دیواره های سیل بند دو عملکرد اصلی دارند. 1- محافظت از شسته شدن و فرسایش کناره های رودخانه و ریزش کناره ها و از بین رفتن زمین های اطراف رودخانه 2- جلوگیری و ممانعت از ورود سیلاب به اراضی حاشیه رودخانه و بروز خسارت

دیوارهای سیل بند عموماً با بتن، سنگ و ملات و خاکی و گابیون ساخته می شوند. در مناطق شهری از بتن یا سنگ و ملات برای ساخت دیواره رودخانه استفاده می شود. هزینه های احداث دیواره سیل بند با بتن از سایر دیواره ها بیشتر است. سرعت اجرای دیواره بتنی نیز از سنگ و ملات بسیار بیشتر است. دیواره های سیل بند از جنس گابیون نیز می تواند اجرا شود که عموماً برای جلوگیری از فرسایش کناره ها کاربرد دارد.

دیوارهای سیل بند از جنس خاکریز هم ساخته می شوند. از خاکریزی ساده در کناره رودخانه تا خاکریزهای بزرگ با تراکم بالا و پوشیده شده از سنگ به عنوان دیواره سیل بند استفاده می شود. از دیواره های خاکی که به آنها گوره هم می گویند در جاهایی استفاده می شود که فضای کافی در حاشیه رودخانه وجود داشته باشد. در جاهایی که فضای کمی وجود داشته باشد مثل روستاها و شهرها از دیوارهای بتنی یا سنگ و ملات استفاده می شود.

مطالعه کنید :  حریم کیفی منابع آبهای سطحی؟ چرا و چقدر؟

چه زمانی به طراحی و اجرای یک دیوار سیل بند یا دیوار ساحلی رودخانه نیاز داریم؟

اگر دارای ملک یا زمین کشاورزی و یا ویلا و یا کاربری خاصی در حاشیه رودخانه هستید، قطعا در معرض تهدید سیلابهای رودخانه قرار دارید. یا ممکن است حتی در بستر قانونی رودخانه که شرکت آب منطقه ای استان تعیین کرده است، نیز قرار داشته باشید. در این شرایط دو حالت امکانپذیر است یا آن بخش از ملک شما که در بستر و حریم رودخانه واقع شده است، تخریب می شود و یا شما می توانید یک دیوار ساماندهی و سیل بند بسازید و اراضی بستر پشت دیواره مطابق با ماده 10 آئین نامه رودخانه ها از شرکت آب منطقه ای اجاره کنید. پس باید اول نقشه دیوار ساماندهی و سیل بند رودخانه را تهیه کنید و پس از تاییده شرکت آب منطقه ای نسبت به اجرای آن اقدام نمائید.

طراحی دیوار سیل بند یا دیوار ساحلی رودخانه شامل چه مراحلی است؟

برای طراحی دیوار سیل بند یا دیوار ساحلی و یا دیوار حفاظتی رودخانه ابتدا باید کارشناس طراح یا همان مهندس رودخانه از محل مورد نظر بازدید نماید. در مرحله دوم باید از موقعیت مورد نظر نقشه توپوگرافی تهیه شود. پس از تهیه نقشه مهندس طراح دیوار سیل بند را برای سیلاب های رودخانه با لحاظ کلیه نکات فنی و مهندسی طراحی نموده و نقشه های اجرایی را برای اخذ تاییده از شرکت آب منطقه ای به کارفرما  تحویل می دهد.

طراحی دیوار سیل بند رودخانه ها کاری تخصصی است که هر مهندسی قادر به انجام آن نمی باشد. سایت “وکیل آب”  این امکان را به شما می دهد که از مهندسین متخصص رودخانه که سالها در این زمینه فعالیت داتشه اند و تجربه طراحی دیوارهای سیل بند برای انواع رودخانه ها را دارند، بهره بگیرید.

مطالعه کنید :  فرآیند اخذ مجوز جهت افزایش آبدهی چاه ها

در صورت نیاز به طراحی دیوار سیل بند، دیوار ساحلی و یا دیوار حفاظتی کنار رودخانه و انجام خدمات نقشه برداری آنها با این شماره تماس بگیرید.

09012948564

یا از مشاوران ما در بخش کارشناسان فنی کمک بگیرید.

تهیه شده توسط گروه علمی وبسایت “وکیل آب”

 

برچسب ها : , ,
ارسال دیدگاه
0 0 رای ها
امتیاز مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
1 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
حمیدرضا سماع
حمیدرضا سماع
6 ماه قبل

با سلام

ضمن عرض تشکر بابت صرف وقت و اطلاعات مفیدی که در مقاله فوق بیان فرمودید. پس از احداث سیل بندها و امکان اجاره بستر اراضی پشت دیواره، محدودیت کاربری هایی که برای اجاره بستر وجود دارد هم در صورت امکان ذکر بفرمایید. همچنین پیشنهاد می شود در مقاله مذکور، علاوه بر جنبه های مثبت سیل بندها، به امکان بالا بودن هزینه احداث آنها، اورتاپ جریان در سیل های بزرگ یا سیل های با ماندگاری طولانی، نیاز به نگهداری های دوره ای و زهکش های داخلی، تحت تاثیر قرارگرفتن زهکش های موضعی و متعاقباً ایجاد مشکلات مرتبط با آب در نواحی خارج از دیواره ها و … به منظور تکمیل شدن بحث اشاره شود. با تشکر

شماره تماس
9124817251