اجاره بستر رودخانه ها امروز در این مقاله قصد داریم به این موضوع بپردازیم و در مورد قوانین وضع شده در این موضوع صحبت کنیم
آیا می توانیم بخشی از بستر رودخانه ها را برای انجام فعالیت یا تغییر کاربری مانند کشاورزی، باغداری، ساخت و ساز و … از دولت خریداری یا اجاره کنیم؟ اگر در حاشیه رودخانه زندگی می کنید و بخشی از ملک شما در بستر رودخانه واقع شده و یا اراضی واقع در بستر عریض رودخانه را جهت انجام کشت و زرع مناسب می دانید و قصد اجاره آن را از دولت دارید، این مقاله را حتما مطالعه کنید.
مطابق با قانون حاکم بر رودخانه ها، بستر رودخانه ها در مالکیت دولت می باشد و هیچ شخصی نمی تواند بر بستر رودخانه ها مالکیت خصوصی داشته باشد. اما بستر رودخانه ها را نمی توان برای انجام هر فعالیت و تغییر کاربری از دولت اجاره کرد. مواردی که می توان بستر رودخانه را اجاره نمود عبارت است از:
- اجاره اراضی واقع در بستر رودخانه برای انجام کشت های موقت یکساله مانند گندم، برنج و سایر محصولات یکساله. علت آن این است که کشت انجام شده نباید به عنوان مانعی در برابر جریان عمل نماید. با توجه به اینکه در مدت یکسال قرارداد اجاره ممکن است سیل اتفاق بیفتد و محصولات کشاورزی آسیب ببیند، مسئولیت هرگونه خسارت ناشی از وقوع سیل بر عهده متقاضی بوده و دولت تعهدی بابت جبران خسارت وارده نخواهد داشت.
- اجاره اراضی واقع در پشت دیواره های ساماندهی رودخانه ها. در حالت کلی اجاره اراضی بستر رودخانه برای تغییر کاربری های دائمی مجاز نمی باشد، مگر در شرایط خاص و با اجازه شرکتهای آب منطقه ای به عنوان مثال استخرهای پرورش ماهی، پارکهای حاشیه رودخانه و تاسیسات مربوط به آنها و مواردی از این قبیل.
- اجاره اراضی بستر مرده. این اراضی در حقیقت اراضی هستند که قبلا رودخانه بوده اند اما در حال حاضر رودخانه به دلایل طبیعی مثل بریده شدن بخشی از رودخانه، غیر فعال شده و از رودخانه فعلی جدا شده است. این اراضی که به بستر مرده رودخانه شناخته می شوند، نیز قابلیت اجاره کردن از دولت دارند.
دقت کنید فقط بستر رودخانه ها که در مالکیت دولت است قابل اجاره می باشد، حریم رودخانه در مالکیت اشخاص می باشد و دولت به نمایندگی وزارت نیرو صرفاً در حریم حقوق ارتفاقی دارد.
در خصوص نحوه اجاره اراضی بستر رودخانه می توانید از کارشناسان مربوطه در اینجا بهره ببرید.